Zonnepanelen vergelijken

Hoe vergelijk je zonnepanelen? Groene energie wint snel aan populariteit en zonne-energie is een van de beste milieuvriendelijke opties voor huiseigenaren. Een zonnepaneel is een groep elektrisch verbonden zonnecellen, ingesloten in een frame, dat zonlicht omzet in elektriciteit. Overschakelen op zonne-energie heeft veel voordelen, waardoor je geld kunt besparen en tegelijkertijd het milieu kunt helpen. Waar moet je op letten bij het vergelijken van zonnepanelen?

1. De kwaliteit van de zonnepanelen

Fabrikanten van zonnepanelen zijn gerangschikt in 3 niveaus. Rang 1 zijn de grote merken met een goede reputatie op het gebied van kwaliteit en prestaties. Als je een grootschalige zonne-energiecentrale bouwt, komen investeerders niet bij je in de buurt, tenzij je zonnepanelen van een eersterangs bedrijf gebruikt. Tweede- en derderangs fabrikanten zijn de kleinere spelers die panelen produceren. Houdt er echter wel rekening mee dat deze producten over het algemeen mindere kwaliteit leveren en in de toekomst er wellicht helemaal niet meer zullen zijn. Bij het aanschaffen van de juiste zonnepanelen is dit zeker niet onbelangrijk om in gedachten te houden.

2. Garantie vergelijken

Houd er rekening mee dat alle zonnepanelen worden geleverd met 2 garanties: een prestatiegarantie en de fabrieksgarantie (ook wel productgarantie genoemd). Over het algemeen is de prestatiegarantie 25 jaar, een zonnepaneel dat een prestatiegarantie heeft van minder dan 25 jaar komt eigenlijk nooit voor. Maar de garantie die er echt toe doet, is de fabrieksgarantie, dus dit is wat je goed moet vergelijken. Koop geen paneel met een fabrieksgarantie van minder dan 10 jaar. Sommige fabrikanten van zonnepanelen bieden zelf een productiegarantie aan tot 30 jaar. Hier kunt u verschillende aanbieders van zonnepanelen vergelijken.

3. Vermogenstolerantie

Vermogenstolerantie verwijst naar hoe dicht de zonnepanelen bij de opgegeven wattage zal zijn in reële omstandigheden. Als het bijvoorbeeld een paneel van 300 watt is en de vermogenstolerantie +/- 5% is, kan de werkelijke wattage variëren van 285W tot 315W. Tegenwoordig hebben de meeste kwaliteitspanelen een positieve vermogenstolerantie. Dat betekent dat een zonnepaneel van 300W nooit minder zal opwekken dan 300W. 

4. Efficiëntievergelijking

Bij het vergelijken van panelen is efficiëntie niet zo belangrijk als de meeste mensen denken. Zolang de module-efficiëntie meer dan 16% is, zou het goed moeten zijn. Efficiëntere panelen produceren niet meer elektriciteit, ze zijn net iets kleiner op het dak. Tenzij de dak ruimte van cruciaal belang is, hoef je jezelf zich geen zorgen te maken over efficiëntie.