Ontbossing: de planeet warmer

Als ik denk aan ontbossing, denk ik aan de enorme slash and burn-operaties die in de jaren zeventig werden uitgevoerd, en ik denk meer na over hoe het de natuur dan onze atmosfeer heeft beïnvloed.

De aarde heeft immense bossen, die een belangrijke rol spelen in de duurzaamheid van bewoning. Bomen en planten nemen kooldioxide op en geven in het voorjaar en de zomer zuurstof af; in de herfst laten ze hun bladeren vallen die kooldioxide afgeven. Deze cyclus lijkt de CO2 (kooldioxide) niveaus in de atmosfeer het hele jaar door in evenwicht te houden. Kon de mens maar deze impact hebben!

Zonder bladbedekking verandert het albedo (oppervlaktereflectiviteit); wat vroeger weelderig en groen was (regenwouden), wordt droog en weerkaatst de zonnestralen terug naar de biosfeer en houdt warmte vast. Zonder dat de bossen zuurstof creëren, wordt het evenwicht in onze atmosfeer zwak. De balans van de gassen in de substratosfeer van de aarde is delicaat en hun stabiliteit is van groot belang voor iedereen die lucht nodig heeft om te ademen.

Menselijke activiteit, zoals het kappen van bossen en het overbegrazen van land, kan het klimaat veranderen, niet alleen waar het gebeurt, maar overal ter wereld. Stijgende temperaturen in de atmosfeer hebben langdurige gevolgen voor de oceaan en de poolkappen, die het klimaat wereldwijd kunnen verwoesten.

Het is van het grootste belang dat de bossen wereldwijd worden beschermd; door deze enorme hulpbron te beschermen, beschermen we onze planeet en onze toekomst. Bomen planten!